A terhesgondozás vizsgálatokról – ilyen a második trimeszter

Ha a terhesgondozás vizsgálatokról kéne írnom…

Már írtam egy kis beszámolót a terhesgondozás vizsgálatokról, és ott ígértem is, hogy majd visszatérek a második trimeszter folyamán, aminek most vége is. Hát nem mondom, itt már egy kicsit begyorsultak az események. A hasam is egyre nagyobb, és ez még csak tovább fog menni, úgy hogy azért egy kicsit kellemetlennek találom már a helyzetet. Viszont nagyon örülök annak, hogy továbbra is minden rendben van a babával. Lassan a neveket is nézegetjük, és már beszereztük a legfontosabb dolgokat, úgy hogy éppen minden haladásban van. Én egyelőre jól vagyok egyébként, ezt ellenőrizzük folyamatosan. Nagyon egészségtudatosan éltem mindig is, és bevallom, így a terhesség alatt már egy kicsit hipochonder is lettem mindenre, próbáltam nagyon egészségesen étkezni, és azért sportolni is, persze ilyenkor azért nem olyan megerőltető edzéseket beiktatva, amiket korábban csináltam. Na de vágjunk is bele a fő témába, ami a terhesgondozás vizsgálatokra irányul ugye, és az azzal kapcsolatos tapasztalataimra. Ha eddig valaki nem olvasta volna, vissza lehet nézni, hogy mi történt az első trimeszter során velem.

Amit a terhesgondozás vizsgálatokról tudni kell a második trimeszterben

A második trimeszter tehát a 13-27. hétig tart, és hát esemény volt bőven ebben az időben. Még dolgozom is, úgy hogy mindenképpen olyan időpontokra volt szükségem, amik azért valamennyire képesek a munkahelyi beosztásomhoz is igazodni. Azért nem mindig jött össze, de szerencsére a főnököm nagyon megértő, ő is volt korábban szülési szabadságon, és letolta a terhességet munka mellett, úgy hogy jobb helyzetben nem is lehetnék. 

Összességében, havonta egyszer mindig el kellett mennem a védőnőhöz, itt csak egy-két alapvető vizsgálat volt, amit amúgy otthon is meg tudnék oldani. Ilyen volt a vérnyomás mérése, a haskörfogat lemérése, testsúly ellenőrzése, aminek az ember ilyenkor nagyon nem tud örülni, meg persze vizeletvizsgálat sem maradhat el. 

Aztán van laborvizsgálat még, egy újabb vizeletteszt, vérvétel is. Utóbbi azért fontos, mert a terhesség esetén vérszegénység is felléphet, ráadásul ez elég gyakori probléma. Nálam is volt egy kis eltérés az átlagtól, de azért nem volt nagyon vészes, viszont emiatt be kellett mennem egy extra vérvételre is két héttel később, hogy megint le tudják ellenőrizni, nem lett-e rosszabb a helyzet annyira, hogy már azt kezelni kelljen. Szerencsére azonban maradt ugyanazon a szinten, és csak néhány otthoni praktikát kellett bevetnem, amit az egyik védőnő ajánlott nekem. 

Aztán a 19. héten van egy genetikai ultrahang a terhesgondozás vizsgálatok sorában. Itt már a második ultrahangon van az ember, ami mindig elég izgalmas szerintem, egy vizuális kapcsolódási pontot jelent az anyuka és a magzat között. Itt a magzat minden szerve megfigyelhető, úgyhogy ilyenkor az is kiderül, hogy megfelelően fejlődik-e az ember kis lakója. A méretei megfelelőek voltak a babának, és hát már ki is derült, hogy milyen nemű lesz. Viszont mi úgy döntöttük, hogy mi ezt nem szeretnénk megtudni, és nem is láttuk így külön a felvételen. Nekem az egész ultrahang egy nagy paca, de egy picit láttam egyébként már, hogy igen, egyszer egy kis ember lehet a képernyőn látott pacából. 

A terhesgondozás vizsgálatok sorában a következő a cukorterheléses vizsgálat, amit én a 25. hétre ütemeztem be. Ettől egyébként eléggé tartottam, mert amikor az édesanyám velem volt várandós, akkor neki volt terhesség alatti cukorbetegsége. Ez azért eléggé megrémített, féltem, hogy ez majd nálam is probléma lesz esetleg, de szerencsére végül az egészséges életmód beválhatott, mert ezzel sem volt különösebb probléma. 

Mi minden történik még a terhesgondozás vizsgálatokon?

Volt még egy komolyabb konzultációm is a szülész szakorvossal. Ez könnyen ment, de azért a szülés még mindig nagyon megrémít. Most vagyok először várandós, és annyi minden rosszat hallottam már a szülésről. Persze szeretném az epidurális érzéstelenítést, de állítólag annak ellenére is nagyon fog fájni, és az egész szituáció rettegéssel tölt el. Az tartja bennem a lelket, hogy a végeredményért megéri a sok szenvedés. Elvégre, lesz egy gyerekem. 

Na de visszatérve a vizsgálatokra, lesz még szó egy magzati szív ultrahangról, ami elég fontos a terhesgondozás vizsgálatok közül. Persze minden vizsgálat az, de ez különösen, hiszen itt sok különböző betegséget megint csak ki lehet zárni a magzat esetében.

A terhesgondozás vizsgálatokról összességében

Tehát elég sok vizsgálat volt, még készült egy 5D-s ultrahang is, de azért össze lehet számolni, hogy ez három hónap alatt azért elég sok szabadságot, időt és energiát felemésztett. De már csak egyharmad van hátra, bár tudom, hogy ez lesz a legnehezebb, ahogy nő a súlyom is. És persze a szülés miatt is egyre idegesebb vagyok, de a terhesgondozás vizsgálatok legalább folyamatosan jó eredményeket hoznak, úgy hogy reméljük, a továbbiakban is ez lesz majd a helyzet, és folytatódik a szerencsém. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük