Hogyan válasszunk hűtőt?

A különböző hűtővásárlási szempontokról röviden

A hűtő vásárlása nem egyszerű feladat. Fontos szerepet lát el a mindennapokban, az élelmiszerek tartós tárolását biztosítja, és a lakás esztétikai szempontból is fontos tagja, mint az egyik háztartási berendezés. Amikor tehát új darabot kell néznünk valamilyen okból, érdemes alaposan megfontolni, hogy pontosan minek a vásárlására is adjuk a fejünket. Át kell gondolnunk a berendezési feltételeket, a rászánt hely nagyságát, a ki kell választanunk a megfelelő helyiséget, az elvárt energiafogyasztást és persze az egyik legfontosabb tényezőt, az árat.

hűtő1_3

A hűtő felépítéséről

A termék felépítése alapvetően kétfajta lehet, hogyha a kialakítási szempontokat nézzük, a választás azonban inkább szubjektív igényektől függ, mint gazdasági szempontoktól. Gondolom már sokan rájöttek, hogy az alulfagyasztós és a felülfagyasztós termékekről van szó. A nevükben benne is van, hogy mit jelölnek. Általánosságban azt szoktuk mondani, hogy talán az alulfagyasztós fajta jobban megéri, mert energiát spórolunk azzal, hogy nem kell a sűrűbben használt hűtőszekrényhez lehajolnunk. Ez azonban nem mindenkinél jelent kifejezetten jobb megoldást a másik fajtánál. A hűtő ugyanis elég magas lehet, akár majdnem kétméteres kivitelezést is találhatunk a boltokban, amiket az alacsonyabb felhasználók nem feltétlenül találnak kényelmesnek. Gyerekes családoknál is inkább a felülfagyasztós megoldás lehet a praktikusabb. Hogyha a gyermek egy idő után szabadon használhatja a hűtőt, akkor ne kelljen mindig sámlira állnia, hogyha el akarja érni a reggelihez szükséges szalámit vagy az üdítőket.
Beszélhetünk a két klasszikus kialakításon túl side-by-side nevezetű eszközről is, amelybe több élelmiszer fér, azonban nagyobb helyre is van szüksége. Általában az újabb gépekben találhatunk külön hidegvíz és jégadagolót is, amely modern kinézetet kölcsönözhet az újításokat kedvelők otthonába. Magyarországon még annyira nem elterjedt ez a fajta, és a jégadagolásról is tudunk magunknak gondoskodni egy műanyag jégkockakészítővel, így ez a fajta valószínűleg inkább egyfajta presztízst jelöl, mintsem valódi gazdasági előnnyel rendelkezik.

Milyen extrái legyenek a hűtőnek?

Amikor az ember a hűtő berendezésről beszél, mindenkinek van egy ideális elképzelése. Van, akinek az otthonról ismert klasszikus kialakítás jelenti ezt a terméket, másoknak inkább az amerikai filmekben látott kétoldalas hatalmas szekrények az ideális választás. Fontos kérdés azonban még a vásárlás előtt, hogy mely extra funkciókat tartjuk fontosnak. Fent említettük például a hidegvíz és a jégdarabok adagolását. Ezek olyan extra kényelmi funkciók, amelyek igazán komfortossá és modernné teszik a használatot, azonban nem feltétlenül szükségesek. Aki azonban anyagilag ezt megengedheti magának, annak mindig lesz friss jég a jegeskávéjába és persze a drágább, beépíthető hűtőknek esztétikai és helykihasználási előnyei is vannak.

hűtő1_1

Vannak olyan hűtők is, amelyeket ma már külön részekre osztva tudunk más-más hőmérsékletre hűteni. Ez nagyon előnyös funkció viszont. Ha jobban belegondolunk, minden egyes termék, amit a hűtőszekrénybe helyezünk, más és más hőmérsékletet igényel. Nem lehet ugyanolyan hőfokot találni a szaláminak, a gyümölcsöknek, zöldségeknek, joghurtoknak és üdítőknek egy egyszerű háztartási gépben. Azonban, hogyha különböző zónákkal rendelkezik a tároló, akkor minden kényelmesen elfér. Ez több szempontból is spórolhat nekünk a használat költségéből. Egy középérték helyett akár egész szobahőmérséklethez közeli hőfokra is állíthatunk, így azok kevesebbet fogyasztanak. A gyümölcsök például legtöbbször nem igényelnek nagyobb hűtést, és ha gyorsan akarjuk őket megenni, a hideg gyümölcshús csak megfájdítja az ember fogsorát. Emellett, hogyha az alacsonyabb hőmérsékletigényű termékeket is megfelelő módon tudjuk tárolni, akkor azok tovább maradnak majd fogyaszthatók, így megint csak megspóroltunk magunknak néhány étel kidobásából származó összeget esetleg.

A termék kiválasztása tehát nem egyszerű feladat, azonban kis átgondolással és számolgatással gyorsan és hatékonyan lehet választani a készletekből és kialakításokból. És persze az extrákról sem érdemes megfeledkezni.

Az inverteres hűtő előnyeiről

Az inverteres hűtő számos előnnyel bírhat. Először is, korlátozza a hűtő hangját, így sokkal csöndesebb működést eredményez. Ez akkor jó megoldás igazán, hogyha a készülék nem eldugva van a spájzban zárt ajtók mögött, hanem esetleg az amerikai konyhánk centrumát foglalja el. Így egész nap hallhatnánk a kellemetlen zúgást, míg egy inverteres hűtővel nem lehet akadály az amerikai konyha sem. Másik előnye, hogy az energiafogyasztás szabályozásában segít, így nem kell aggódnunk a számlák miatt sem a későbbiekben. Persze az energiafogyasztás több dologtól is függ, tehát hogy milyen gépet vásárolunk, milyen energiaosztályba sorolható. Erről bővebb információkat kaphatunk az interneten, ahol megmagyarázzák, hogy melyik A pluszos kategória lehet a leginkább gazdaságos, ami mégis képes megfelelő hőmérsékletet biztosítani az élelmiszerek számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük