Felmosónak álcázott pásztor: a komondor

Komondor: pusztai pásztor

Ne tévesszen meg senkit se a cím! Eszünk ágában sincs lekicsinylően nyilatkozni a legrégebben kitenyésztett, magyar pásztorkutya fajtáról, de, amikor szóba került a téma, rögtön az a meme jutott eszünkbe, amely egy vígan úszkáló komondort ábrázol – akinek úgy lebeg a zsinóros bundája a víz tetején, ahogy a felmosórongy szálai szoktak. Impozáns szőrzete könnyen felismerhetővé teszi. Sokan úgy vélik, hogy a pusztákon uralkodó szélsőséges időjárásnak köszönhető ez a fazon. Ennek, s munkakörének hála a fajtának nincsenek nagy igényei. Az viszont fontos, hogy a csapadék elől el tudjon húzódni valahova. A komondor bundája öntisztuló, nem szorul mindennapi ápolásra. Elég néhánynaponta az összenemezesedett csomókat szétbontani. A rendszeres nyírás ellenben egészségi és állatjóléti okokból szükséges. Régebben tenyésztettek sárga, foltos, vadas színű kutyákat is, de most már csak csontfehér színben találkozhatunk vele. Valószínűleg a népvándorlás során érkezett a Kárpát-medencébe, mint a nyájak, csordák őrzője. Zsinóros bundája megóvta őt a tűző naptól és a téli fagyoktól is, sőt, a vadállatokkal szemben is hatásos pajzsnak bizonyult. A fehér szín azért vált dominánssá, mert így az éjszakai őrjárat során a gazdák könnyen meg tudták különböztetni őket a ragadózóktól, miközben simán beleolvadtak a haszonállatok közé. A kilencvenes években kísérletet tettek a fekete változat kitenyésztésére is, de a próbálkozás hamar kudarcba fulladt.

komondor2_regina

A második világháború során jelentősen csökkent a példányszám. A katonák gyakran célba vették őket a fosztogatások előtt. A megmaradtak a mezőgazdaság hattérbe szorulásával munkanélkülivé váltak. A fajtamentés fontos kérdés a komondorok szempontjából. Magyarországon mindössze 200-300 fajtiszta egyed van regisztrálva, noha 2017 óta hungaricumnak számít. Külföldön szerencsére imádják őket, hazánkban pedig a Hungária Komondor Klub (1924) tenyésztőszervezet támogatja a fajtát. 

Komondor: hűséges őrző-védő

Bizony! A komondor nagyon is jó őrző-védő társnak. Nem csak azért, mert robosztus megjelenése tekintélyt parancsoló, hanem azért is, mert elképesztően éber, szemmel tartja és védi a területét, s a családját. Ez gyakorlatilag belé van kódolva, tanítani sem kell neki. A gyanús mozgást hangos, mély hangú ugatással jelzi, és szerencsére igen ritkán ugat feleslegesen. A betolakodókat szembe támadja le.

A helyes nevelés azért fontos, mert domináns fajta, amit a gazdájával szemben is szeret bizonygatni. Határozott, igazságos neveléssel azonban nagyon jó társ lesz belőle. Embercentrikus. Akivel a gazdája barátságos, azzal általában ő is az, idegenekkel szemben azonban tartózkodó. Ha a gazdi jelen van, akkor visszahúzódó is lehet, de ez csak megtévesztés. Bárhol, bármikor készen áll emberének védelmére. De mivel munkakutya, a számára értelmetlen parancsokat hajlamos figyelem kívül hagyni, ezért a kiképzésük sok türelmet igényel.

komondor3_regina

Komondor: kinek ajánlott?

A komondor fajtáját taglaló Pet4you oldalon számos információt találunk, amelyeket itt csak érintettünk. A komondort nem szabad lakásban tartani, mert nagy a tér-és mozgásigénye. Csak akkor gondolkodjunk bennük, ha kertes házunk van, nagy parcellával, de a legjobb egy hatalmas tanya, tele állatokkal, hiszen mégiscsak pásztorkutyáról beszélünk. Időt kell szánnunk a nevelésére, ami jutalmazáson kell, hogy alapuljon, s már kölyök korban érdemes ennek nekikezdeni. Ha kevés az időnk, akkor nem nekünk való, mert minden a tanításon áll vagy bukik. Napi szinten foglalkozni kell az alapvető feladatok elsajátításán, mert, mint már írtuk, hajlamos elengedni a füle mellett azokat a parancsokat, amelyek nem kapcsolódnak a „munkájához”. Ez pedig sajnos megnehezíti az együttélést. Ha mégis ő számunkra az igazi, akkor mi is azok leszünk neki. Védeni fog bennünket és családunkat bárkivel szemben.

Komondor: egészségügyi kérdések

Sok fajtához képes ez a fajta strapabíró, szívós, kevésbé hajlamos a betegségre. A csípő ízületi diszplázia például ritka náluk, ellenben viszonylag gyakori genetikai betegség az entropium. Ez a betegség a szemhéj lazaságát jelenti. A laza szemhéj befelé fordul, széle érinti a szemeket, ennek hatására pedig a szőrszálak irritálhatják a szaruhártyát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük