Késő esti munka: a szemcsepp segíthet

Szemcsepp minden szempontból

A szemcsepp sokak által kedvelt segítője a mindennapoknak, mégis sokak által éppen nem annyira ismert terület. Az életben mostanában minden tevékenységünket egyszerűsíteni próbáljuk, levesszük a saját vállunkról a terhet. Az internetről rendeljük az ebéden keresztül a ruhákon át egészen a háztartási gépekig mindent, és az internetet használjuk sokszor a munkánk elvégzéséhez is. Ez persze remek, hiszen otthonról egy egész kis világot tudunk belátni a világháló segítségével, így még a karantén időszakát is viszonylag könnyen át tudta vészelni a világ, hiszen így sosem kell unatkoznunk. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nincsenek hátrányai a helyzetnek. Ahogy azt már mondtam, számos problémánkat az internet segítségével oldjuk meg, de az internet okozta hátrányokra is segítséget kell igénybe vennünk, és éppen erre remek választás a szemcsepp.

szemcsepp-pic2

Te hányszor pislogsz egy perc alatt? A szemcsepp segít a szemszárazsággal

A szemszárazság a korunk egyik tünete. Nem mondanám betegségnek, azonban a kellemetlenségből egy idő után komoly problémáink is származhatnak. Érdemes tehát komolyan kezelni a száraz szem érzését, mert később rosszabbra is fordulhat a helyzet. És hát önmagában sem egy kellemet tünete a sok számítógép-használatnak. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a sok gép előtt töltött időt le kellene redukálni, bár ez sok más szempontból is jó ötlet lenne. Azoknak azonban, akik a gépen keresztül tanulnak és/vagy dolgoznak, nincs sok választásuk. Az ember talán néha már nem is tudja eldönteni, hogy hajnali hatkor a könnyei folynak, vagy csak dupla adag szemcseppet használt. Mégis, a szemcsepp egy olyan lehetőség ebben a helyzetben, amit meg kell ragadni. Sok segítőtársunk nincs ugyanis hajnali négykor egy véget nem érő dolgozat felett. Feltankolhatunk energiaitallal és a legvadabb metál rockzenével, hogy ébren tartson minket ugyan, de az egész kárba vész, hogyha az ember alig tudja kinyitni a szemét. Ez kontaktlencsésként különösen jellemző tünet, habár önmagában nem a legjobb ötlet abban ülni hajnalok hajnalán. Tudni kell azonban, hogy kontaktlencsével olyan szemcseppet kell választania az embernek, amelyik kifejezetten ahhoz való, ez azonban nem jelenti azt, hogy az drágább lenne, emiatt nem kell aggódnunk.

Összességében elmondható tehát, hogy az emberek nagy része a gép előtt tölti a napját. Számos tanulmányt lehet arról találni, hogy a szemet mennyire megviseli a kék fény, és az állandó koncentrálás. A képernyő előtt sokkal több dolog történik, mint a való világban, így folyamatosan figyelnünk kell. Ahhoz lehet hasonlítani a folyamatot, mint amikor a ragadozó állatok vadásznak, és egy pillanatra sem akarják levenni a szemüket az áldozatról. Mi nem vadászunk ugyan posztokra és videókra, de minden másodpercben történik valami, amiről nem akarunk lemaradni. A saját gépelésünk, a játékban történő dolgok, a munkahelyi anyag átolvasását is így próbáljuk meg gyorsabban elvégezni. Emiatt nem lehet hibáztatni az embereket, hiszen természetes hogy gyorsan akarunk végezni a dolgokkal, vagy csak szimplán érdekel minket a gépen történő esemény. Így azonban alig pislogunk. Egyesek szerint akár percenként csak kétszeri pislogás is előfordul. Természetesen, azt tudjuk, hogy a pislogás miatt termelődik az ember szemében a könny, ami nedvesen tartja a szemgolyó felületét. Ettől a folyamattól fosztjuk meg a szemünket minden egyes nap, amit műkönnyel tudunk pótolni: https://eoptika.hu/kategoriak/szemcsepp.html.

szemcsepp-pic3

A szemcsepp miben segít?

Persze mondhatnánk azt, hogy egyszerűen pislogjunk többet. Azonban a pislogás reflex-szerűen működik, tehát bele sem gondolunk, hogy csináljuk. Így a hiánya is csak akkor tűnik fel az embernek, hogyha már valamilyen következménye van annak. Ami pedig a szemszárazság. Fájdalmas egy idő után lehunyni a szemet, de nyitva sem jó tartani. Sokkal fáradtabbnak érzi magát az ember, mint ami valójában. Jó barátja lehet az embernek tehát a szemcsepp ilyenkor, ami segít kipótolni a pislogást, ha már tényleg kényelmetlenné válik a helyzet. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy akár néhány percenként használunk kéne, ennél huzamosabb időt is kibír a nedvesség pótlása.

Kinek ajánlom a szemcseppet?

Mivel manapság mindenki használ számítógépet, így bárkinek, akinek szüksége van rá. Dolgozó embereknek különösen, és fiatal gamereknek is ideális választás lehet. Diákok körében az érettségi környékén szintén jó megoldás a szemcsepp, és egyetemistáknak talán már be sem kell mutatnom a szemcseppet, hiszen a vizsgaidőszak túlélőcsomagjának egyik fontos eleme ez. Persze én most csak a számítástechnika okozta szemszárazságról írtam, de ez nem jelenti azt, hogy más oka ne lehetne ennek a tünetnek. Ha az ok nélkül és tartósan fennáll, mindenképpen keressük fel a szemészetet vagy valamelyik optikát. A szemszárazság komolyabb baj tünete is lehet, azonban ha nem állandó és indokolatlan jelenség, nem kell megijedni sem tőle. Ha pedig már a szemcsepp sem segít fennmaradni egész éjszaka, érdemes lehet egy kis pihenőt beiktatni a napba, mielőtt újrakezdődne a sok munka és kevés pislogással telített nap.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük