Villanybojler: minden, amit tudni kell róla

Villanybojler működési elve

A bojler egy olyan szerkezet, amelyet főként vízmelegítésre, illetve a meleg víz tárolására, melegen tartására fejlesztettek ki. De bojlernek nevezik a háztartási melegvíztartályokon kívül a gőzképek víztartályát is. Érdekesség, hogy a magyar elnevezés az angol boiler (forraló) szóból származik, amely pedig a latin bullio (forr, buborékol) szóból ered. A villanybojler a bojlerek egy újabb generációja, amelynek üzemeltetéséhez nincs szükség fosszilis tüzelőanyagra. Ezekben a szerkezetekben a víz melegítéséhez két alkatrészt építettek be. Ez a két kiegészítő elem a tartály tetején és alján található, s külön termosztát vezérli őket. Az alsó elem a tárolás során végbemenő hőveszteséget pótolja, a felső pedig aktív használat során melegíti a vizet.

Márkánként lehetnek eltérések a fűtőelemek elhelyezésében, számában, s így a teljesítményben is, de a működési elv azonos. Nem is olyan régen megjelentek a piacon a hőszivattyús vízmelegítő berendezések s, amelyek a hőenergiát egy hőszivattyú segítségével termelik. Az ilyen típusok többnyire rendelkeznek elektromos fűtőegységekkel is arra az esetre, ha a szivattyú nem volna képes elegendő fűtőenergiát biztosítani.

A villanybojlereket rendszertípusok szerint két osztályba soroljuk: átfolyós és tárolós. Továbbá osztályozhatók még a belső nyomás szerint is: nyitott vagy zárt rendszerű típus.

villanybojler-pic1

Villanybojler főbb részei

A villanybojler fő részeinek egyike maga a víztároló tartály, amely különböző űrmértékben kapható. Leggyakrabban rézből, rozsdamentes acélból, műanyag, üvegszálas műanyagból, horganyzott vagy zománcozott műanyag bevonatos acélból készülnek. Ezeknek az anyagoknak kiemelkedő a szilárdsága és az ellenállósága a korrózióval szemben. Utóbbi kiváltképp fontos, hiszen a tartály folyamatosan fel van töltve vízzel. Általában a zárt rendszerű készülékeknél a zománcozott acélt, a nyitott rendszerűeknél pedig a műanyagot részesítik előnyben a gyártók.

A tartály minden esetben hőszigetelt. A szigetelés biztosítja azt, hogy a tartályban lévő felfűtött víz tartósan meleg maradjon, s ez az energiafogyasztást is közvetlenül befolyásolja.

A fűtőegységek rendszerint rézköpenyes csőfűtőtestek, de magasabb árkategóriába eső bojlereknél a kerámia és zománcozott rúdfűtőtest az elterjedt.

Ezeken kívül a berendezés rendelkezik hőszabályzóval és biztonsága szeleppel is. Mindkettő szükséges a hatékony és biztonságos működéshez. A hőszabályzónak köszönhetően a tartályban lévő víz mindig adott hőmérsékletű. A biztonsági szelep a melegedő víz térfogatnövekedése miatt kötelező eleme a berendezésnek. A biztonsági szelep csőfűtőtesteket.

Szintén újdonságnak számít a napenergiával működő elektromos bojler, amelyhez kiegészítő napkollektorok tartoznak. Ezeket a lakáson kívül, általában a tetőt szokás elhelyezni, s az átaluk konvertált napenergia működteti a vízmelegítő egységet.

A Villanybojler előnyei

Az bojlerek bizonyítottan a leghatékonyabbak a használati melegvíz előállításában, s ezen egy korszerű készülék vásárlása csak javít. 

A háztartási villanybojlerek többsége már energiatakarékos kivitelben készül. A megfelelő hőfok beállítása az elektromos bojler hőveszteségét is befolyásolja. Emiatt fontos a megfelelő űrtartalom kiválasztása. Az elektromos bojler egyik előnye az, hogy a fogyasztási hely közelébe kerül felhelyezésre, s így a csőrendszerben végbemenő hőveszteség elhanyagolható. Ezeknek a készülékeknek további pozitívuma az, hogy a háztartás közvetlen környezetterhelését is csökkentjük, kiváltképp, ha napenergiával működő típust építünk be. Ezzel a kiegészített rendszerrel az egyik legtisztább technológiára tehetünk szert.  A hőszivattyús kivitel szintén előkelő helyet foglal el a „zöld skálán”. A típusokról bővebb képet kaphatunk a https://www.ventil.hu/villanybojler átböngészésével.

villanybojler-pic2

Villanybojler kontra

Természetesen, mint minden berendezésnek, ennek is vannak hátrányai. Ezeket ismernünk is kell ahhoz, hogy hosszútávon kifizetődő döntést hozhassunk. A meghatározók a saját igényeink kell, hogy legyenek, amikor készüléket választunk.

Elektromos árammal működő készülékeknél a működés az áramszolgáltatástól függ, amelyre az időszakos karbantartás a jellemző. Így áramszünet esetén a vízmelegítő készülék nem működik.

Az elektromos bojlereknél a korrózió ugyanolyan valós probléma, mint más technológiára épülő változatoknál.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük